Toothache - tips on how to help yourself at home

Zubobolja.png

Kako bi pružili podršku svojim pacijentima, a i svima koji imaju problema sa zuboboljom - odlučili smo podijeliti s vama savjete naših stručnjaka kako si možete ublažiti bol kod kuće i u kojem slučaju trebate zvati stomatologa.

Oralna higijena - najbolja zaštita od zubobolje

Održavanjem pravilne oralne higijene možete izbjeći većinu problema koji uzrokoju zubobolju. Redovnom i pravilnom higijenom štitimo svoje zube od karijesa, zubnog kamenca, krvarenja desni, lošeg zadaha i ostalih neugodnosti.

Oralna higijena - kako ju pravilno provoditi?

Ovo su koraci koje treba slijediti kako bi održali zdravlje svojih zubi i izbjegli zubobolju:

 • perite zube mekanom četkicom kako ne bi iziritirali zubno meso
 • četkajte zube minimalno 2 puta dnevno
 • svako četkanje trebalo bi trajati barem 2 minute - tako ste sigurni da ste dobro očistili sve zube
 • nakon pranja zubi, prođite zubnim koncem između svih zubi
 • četkicu mijenjajte redovito, svaka 3 mjeseca
 • koristite vodicu za ispiranje usta kako bi održali desne zdravima
 • izbjegavajte pušenje
 • hranite se zdravo
 • posjetite svog stomatologa 2 puta godišnje

Vrste boli zuba - kako detektirati vrstu boli?

Kako bi mogli znati što vas točno boli, važno je prije svega detektirati vrstu boli:

 • Pulsirajuća bol - osjećaj kao kada kuca srce. Izraženija je po noći zbog horizontalnog položaja tijela. U slučaju da osjećate pulsirajuću bol to znači da vas boli sami zub (jaka i konstanta bol). U tom slučaju kontaktirajte stomatologa.
 • Tupa bol - može biti zbog bolova u zubu ili zbog parodontnog džepa, a parodontni džep nastaje uslijed nakupljanja bakterija koje uzrokuju upalu i bol zubnog mesa.
  Kod tupe boli potrebno je dobro očistiti bolno područje koncem, četkicom i antisepticima. U slučaju da bol prolazi nakon svega učinjenog znači da je bol bila uzrokovana zubnim (parodontnim) džepom. Ukoliko bol ne prolazi nakon čišćenja obratite se svom stomatologu.
 • Bol na zagriz nakon završenih protetskih radova - u slučaju da ste nedavno imali završen protetski rad (krunice, mostovi ili zubne proteze), a osjećate bol prilikom zagriza, to može ukazivati da je to područje možda povišenije u zagrizu pa je potrebno nježnije žvakati i izbjegavati žvakati na bolnu stranu dok ne dođete do svog stomatologa.
 • Bol na toplo/hladno - dva moguća uzroka su pulpitis i ogoljeli zubni vrat.
 • Bol na toplo/hladno - pulpitis kao uzrok
  Moguće je da se zubni živac upalio i zub je potrebno liječiti kod stomatologa. Dok ne uspijete doći do svog stomatologa, možete si pomoći tako da stavljate hladne obloge (oblogu držati na licu 20 minuta u pauzama od 20-30 minuta) preko lica na području gdje vas boli ili anelgeticima.
 • Bol na toplo/hladno - ogoljeli zubni vrat kao uzrok
  Ovo se najčešće događa kod pacijenata koji imaju bruksizam (škripanje zubi) ili kojima se povlači zubno meso (parodontoza) te onima kojima se zbog nepravilnog četkanja zubi odlomila caklina zuba. Kako si pomoći? Pravilno s mekanom četkicom četkajte zube i koristite zubne paste za osjetljive zube (za desenzibilizaciju) poput Paradontaxa. Ukoliko osjećate i bol na slatko također je moguće da imate ogoljeli zubni vrat.
 • Bol na slatko
  Ako osjećate jaku bol na slatko, najvjerojatnije imate karijes koji je potrebno liječiti ili ogoljeli zubni vrat. Do dolaska stomatologu pokušajte ne žvakati na stranu koja vas boli.
 • Oticanje dijela lica
  Ukoliko vam zbog bolova u zubima natekne lice to u većini situacija znači da se upala iz parodontalnog džepa proširila ili su se inficirali kanali korijena. Ovakvo stanje zahtijeva da odmah nazovete svog stomatologa prije nego pokušate s kućnim liječenjem.
 • Bol tijekom nošenja aparatića za zube
  Blaga bol i zatezanje neposredno nakon postavljanja aparatića je normalna i ona će proći. U slučaju drugih problema s aparatićem za zube možete pročitati savjete naše ortodontice dr. Katarine Krajačić u blogu: Aparatić za zube - savjeti ortodontice.

Savjeti kako ublažiti bol u zubu kod kuće

Ako osjećate bol u zubu, vrlo je važno otkriti gdje vas točno boli. Kada detektirate vrstu i mjesto boli, znat ćete na koji način riješiti bol u zubu, otečenost ili neki drugi simptom. Obavezno se posavjetujte sa stomatologom prije korištenja nekih od ovih savjeta ukoliko ste trudni, dojite ili imate bilo kakvu dijagnozu i već uzimate lijekove.

 • Slana voda - slana voda prirodni je dezinficijens i može pomoći pri rješavaju boli uzrokovane ostatakom hrane između zubi. Pomiješajte pola čajne žličice soli u čašu tople vode, s njom isperite usta i ispljunite.
 • Vodikov peroksid (3%) - vodikov peroksid smanjuje infekciju i nelagodu. Vodikov peroksid može reducirati zubni plak i smiriti krvarenje desni. Budite sigurni da ste ga dovoljno razrjedili. Pomiješajte 3%-tni vodikov peroksid s istom količinom vode i s tom tekućinom isperite usta i ispljunite. Nikako nemojte gutati ovu mješavinu.
  Umjesto vodikovog peroksida možete koristiti i bilo koji oralni antiseptik (vodica za usta) kao npr. Listerine s alkoholom. Ukoliko sigurno imate upalu desni možete koristiti proizvode poput Curasept ili Corsodyl otopine.
 • Hladne obloge - kako bi ublažili bol u zubu, pogotovo ako je uzrok boli trauma zuba - koristite hladne obloge. Omotajte vrećicu leda u ručnik i prislonite ga na bolni dio 20 minuta. Oblogu možete stavljati na lice svakih 20-30 minuta.
  Umjesto vodikovog peroksida možete koristiti i bilo koji oralni antiseptik (vodica za usta) kao npr. Listerine s alkoholom Ukoliko sigurno imate upalu desni možete koristiti proizvode poput Curasept ili Corsodyl otopine.

Ukoliko je bol nesnosna, a zdravi ste, možete popiti tabletu protiv bolova - ketonal ili voltaren dok ne uspijete doći do svog stomatologa.

Savjetujemo da uzimate navedene lijekove samo ako ste zdravi i prije toga ste se posavjetovali sa svojim liječnikom.

Ovo su privremene mjere kojima si možete pomoći par dana, a nakon toga je, ukoliko bol ne prođe, potrebno kontaktirati stomatologa.

Što ako mi krvari zubno meso?

Ako vam krvari zubno meso potrebno je:

 • svakodnevno , barem 2 puta dnevno detaljno oprati zube u trajanju od 3 minute i paziti da očistite svaku plohu zuba (mekanom četkicom)
 • nakon što ste dobro i pažljivo oprali zube potrebno je interdentalno očistiti zube. Interdentalno čišćenje podrazumijeva korištenje konca za zube ili zubnog tuša kojim treba proći između svih zubi.

Ako je krvarenje jako, koristite oralni antiseptik na bazi klorheksidina 2 puta dnevno na način da promućkate usta, ispljunete i NE ispirate vodom. Također, nakon mućkanja usta s tekućinom na bazi klorheksidina - ne smijete jesti niti piti ništa pola sata nakon toga.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se javite putem e-maila ili Facebook stranice. Najnovija pitanja i odgovore nadopisat ćemo u ovaj tekst.

I ne zaboravite, za sve Dentum pacijente na raspolaganju smo za hitne slučajeve!

E-mail: smile@dentum.com
Tel: +385 1 5802 333

Loading...