Braces - tips from an orthodontist

SAVJETI-STOMATOLOGA-1.png

Kako bismo pružili podršku svojim pacijentima, a i svima koji imaju neki problem s aparatićem za zube - odlučili smo podijeliti savjete naših stručnjaka kako biste si mogli pomoći kod kuće.

Aparatić za zube - upute za oralnu higijenu

Vrlo je važno za sve pacijente koji su u ortodonciji, da se prije svega pridržavaju uputa za oralnu higijenu.

Kako biste spriječili upalu zubnog mesa (gingivitis), demineralizaciju cakline i nastanak zubnog karijesa, pridržavajte se sljedećih uputa:

  • Detaljno četkajte zube kako bi izbjegli nastanak gingivitisa (upale zubnog mesa). On može nastati u slučaju da se zubni plak i ostaci hrane ne odstrane. Pacijenti koji su u ortodonciji trebaju posebno paziti da ne dođe do upale zubnog mesa jer oteknuće zubnog mesa može dovesti do potpunog prekrivanja ortodontske bravice. I zato svaki put kada primjetite krvarenje zubnog mesa, gotovo uvijek je riječ o upali koja se liječi temeljitim četkanjem.
  • Ukoliko se zubni plak zadržava na zubima moguće je da će doći do demineralizacije cakline tj. gubitka minerala cakline. Ukoliko dođe do demineralizacije cakline primjetit ćete bijele ili smeđe mrlje ili linije na površini zuba. To je prva faza i znak nastanka zubnog karijesa. U ovom slučaju, pročitajte naše savjete: Zubobolja - savjeti kako si pomoći kod kuće
  • Dok ste u ortodontskoj terapiji, obratite pozornost što jedete kako ne biste slomili bravice, prstenove ili žicu. Istraživanja su pokazala da svaki put kada se slomi dio ortodontske naprave vrijeme trajanja ortodontske terapije produžuje se za mjesec dana.

Nikako nemojte otkidati hranu zubima nego svaki zalogaj usitnite prstima, vilicom ili nožem.

Namirnice koje trebate izbjegavati jesu:

  • žvakaće gume i bombone svih vrsta
  • suho i tvrdo voće (ne zagrizajte voćku već ju usitnite u manje komadiće)
  • sve vrste orašastih plodova (lješnjaci, bademi, orasi)
  • hrskavu pizzu, tvrda peciva i kore kruha
  • komadiće leda
  • meso (usitnite ga u manje komadiće)

Odlijepila mi se bravica aparatića - što sada?

Ukoliko vam se odlijepila bravica aparatića, kontaktirajte svog ortodonta kako bi se ortodontska terapija čim prije mogla nastaviti bez prekida.

Aparatić za zube - afte i iritacija usne šupljine

U slučaju da imate afte ili iritaciju usne šupljine na dio gdje vas žulja stavite malo orotodontskog voska kojeg vam je dao vaš ortodont i koristite antiseptičke gelove za usnu šupljinu. Pojava afti i iritacije usne šupljine uobičajena je kod nekih pacijenata i zato uz ove savjete nema razloga za brigu.

Invisalign terapija - što raditi ako ne možemo trenutno doći po sljedeći set alignera (udlaga)?

Ukoliko trebate doći kod ortodonta po novi set alignera, a spriječeni ste zbog trenutne situacije, savjetujemo vas da u dogovoru s ortodontom, produljite terapiju s trenutnim alignerom. Rasporedite preostale alignere tako da ih imate do sljedećeg posjeta ortodontu. Svaki aligner možete nositi i do 3 tjedna, ali na način da ga nakon prvih 7 dana, nosite svaki dan po 12 sati.

U Invisalign terapiji ste i na zadnjem ste aligneru (prozirnoj udlagi) - što napraviti u slučaju da ne možete doći do svog stomatologa?

Ukoliko ste na kraju svoje Invisalign terapije i došli ste do zadnjeg alignera, nosite taj posljednji aligner sve do dolaska kod svog ortodonta. Svakako kontaktirajte svog ortodonta kako bi se dogovorili za što raniji termin.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se javite putem e-maila ili Facebook stranice. Najnovija pitanja i odgovore nadopisat ćemo u ovaj tekst.

Svi Dentum pacijenti ortodontice Katarine Krajačić, mogu nas kontaktirati i dogovoriti hitan pregled prema potrebi. Slobodno nas kontaktirajte:

E-mail: smile@dentum.com
Tel: +385 1 5802 333
Brojevi za hitne slučajeve: 091 6194 652 ili 091 2522 230

Loading...